Balancing act

The Old House Web

This kitchen is in a historic condominium. The designers made several modifications to the layout: eliminating the walls in the utility room, combining the space with the kitchen to increase the storage and design possibilities, and relocating the door to the common rear hall.

table

Entertaining is a major part of the homeowners lives, so the designers segmented the kitchen space into a working area and a clean-up and drinks area allowing a cook and bartender to work at the same time. Lots of storage space accommodates various sets of glasses, china and other serving pieces.

They designed a desk under a low window, with radiator access, and they uniquely placed a table area for three to intersect an outside corner.

The room is a balance of line, form and texture. The designers used high-tech lighting to enhance the materials: three types of wood veneer, stainless steel, granite, three styles of glass and leather.

second place kitchen


This kitchen earned a second-place award in the medium kitchen category of the National Kitchen and Bath Association's 2003 Design Competition

Designers: Erica Westeroth, CKD; Tim Scott XTC Design Inc.
Toronto, Ontario, Canada
Photography: Jim Bush Photography

Products Used
Cabinets Neff
Countertops

Granite Instile stainless steel

Appliances
  • Miele cooktop, ovens, dishwashers, ventilation and coffee maker

  • Sub-Zero refrigerators

  • Insinkerator disposal

Flooring

Premium maple and cherry inset

Other
  • Benjamin Moore walls

  • Lutron lighting

  • Spinneybeck leather table base

About the Author
The Old House Web


Search Improvement Project